Reachtruck basis (2 dagen)

Doelstelling veilig werken met de reachtruck (veiligheidscertificaat)

De ARBO-wet verplicht de werkgever om personen (werknemers) die werken met interne transportmiddelen met een eigen aandrijving zoals de reachtruck voldoende instructie te geven, werken met een reachtruck kan gevaren met zich meebrengen. In deze opleiding wordt je geleerd hoe je op een verantwoorde en efficiënte wijze een reachtruck moet besturen en hoe je er op een veilige manier mee kunt werken.

Introductie

Voor mobiele arbeidsmiddelen met een eigen aandrijving voor  hefwerktuigen, geldt dat deze alleen mogen worden bediend door werknemers die daarvoor over een specifieke deskundigheid beschikken (arbobesluit artikel 7.17c lid 1). Hoe de specifieke deskundigheid die nodig is wordt ingevuld wordt overgelaten aan de werkgever. Een reachtruckchauffeur moet 16 jaar of ouder zijn. Tot zijn 18e verjaardag moet een reachtruckchauffeur onder deskundig toezicht werken. Werkgevers zijn verplicht in hun RI&E aandacht te besteden aan de specifieke gevaren in het werk van minderjarige reachtruckchauffeurs.

In de praktijk wordt geadviseerd een opleiding met diploma of certificaat te volgen. In geval van een ongeval moet de werkgever kunnen aantonen dat de gebruiker deskundig opgeleid is en dat de parate kennis ook op peil was ten tijden van het ongeval. Een gedegen opleiding van Ito opleidingen wordt bekrachtigd met een instituutcertificaat met een adviesgeldigheid van 5 jaar. De nadruk van deze opleiding ligt dan ook op de veiligheidsvoorschriften, zoals deze tevens door de Inspectie SZW zijn geformuleerd.

Doelgroep

De opleiding is bestemd voor personen die beroepsmatig een reachtruck besturen. De minimumleeftijd van de cursist is 16 jaar.

Opleidingsniveau

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding veilig werken met de reachtruck te volgen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden. Alles wat je moet weten is in het lesplan opgenomen.

Resultaat

De opleiding bevat een theorie-toets (multiple choice) en een praktijkbeoordeling over de onderwerpen die behandeld zijn. Bij gebleken geschiktheid ontvangt de deelnemer een certificaat met een adviesgeldigheid van 5 jaar. Voor deelnemers die laag geletterd zijn kan de theorie-toets ook in beeldvorm worden afgenomen zonder meerkosten.

Duur : 2 dagen 


Cursusdetails

Vanafprijs: € 295 Excl. BTW

Locaties: 1

Startdata: 14

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice.

info@cursusgeregeld.nl

030 303 95 14

Stel een vraag via de chat