Een vraag die wij regelmatig bij CursusGeregeld.nl horen is, is BHV verplicht? Daarop kunnen we kort antwoorden: Ja, BHV is verplicht. Waar dit op gebaseerd is, wat je taken als BHV’er zijn en hoeveel BHV’ers in een organisatie aanwezig moeten zijn, lees je hier.

Wat zegt de wet over BHV?

In Nederland hebben wij de Arbeidsomstandighedenwet, beter bekend als de Arbowet. Hierin staan regels voor werkgevers en werknemers om de kwaliteit van arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit beval zowel de gezondheid, veiligheid als welzijn van werknemers. De Arbowet is een zogenaamde kaderwet. Er staan dus geen concrete regels in deze wet, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven. De Arbowet schrijft voor dat zowel werkgever als werknemer samen moeten zorgen voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden. De werkgever is hierbij verantwoordelijk, maar de werknemer is ook verplicht voor zijn of haar eigen veiligheid en gezondheid te zorgen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het juist gebruiken van beschermingsmiddelen en volgen van voorschriften. (Bron: MSZW)

Om, als werkgever, ervoor te zorgen dat hij goed aan deze verplichtingen voldoet, stelt artikel 15 van deze Arbowet dat hij zich door een of meer werknemers laat bijstaan, die door hem zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners. Binnen een organisatie is BHV dus verplicht.

Wat zijn deze BHV’ers verplicht?

In de eerdergenoemde Arbowet wordt ook heel duidelijk omschreven wat de taken van de BHV’er zijn. Het doel van BHV is het verlenen van bijstand. Dit betekent in ieder geval het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen, het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting (Bron: Wetten.nl). Om deze taken juist te kunnen uitvoeren, moeten de personen die verantwoordelijk zijn voor de BHV over de juiste opleiding en uitrusting beschikken.

Hoeveel BHV’ers zijn er verplicht in mijn organisatie?

Vanaf 1 werknemer is een werkgever al verplicht een BHV’er aan te stellen. Dit mag de werkgever zelf ook zijn. Echter, bij een groot bedrijf, of bij een organisatie waar veel risico’s aanwezig zijn, is het noodzakelijk meerdere BHV’ers op te leiden. Hoeveel BHV’ers exact aanwezig moeten zijn, wordt bepaald aan de hand van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), waarin onder andere gekeken wordt naar de risico’s binnen het bedrijf.

Het juist opleiden en aanstellen van BHV’ers zorgt voor een goede arbeidskwaliteit, kan letsel bij personen, schade aan gebouwen en goederen voorkomen en beperken. Bij calamiteiten kan het hebben van (g)een BHV-organisatie ook van invloed zijn op de aansprakelijkheid en de hoogte van een eventuele schadevergoeding vanuit een verzekeraar.

Waarmee kan CursusGeregeld.nl helpen?

Op CursusGeregeld.nl vindt je een uitgebreid aanbod van BHV cursussen door heel Nederland. Ben je voor het eerst op zoek naar een BHV cursus? Kijk dan bij onze BHV Basis cursussen. Voor personen die in het verleden al eerder een BHV cursus gevolgd hebben, beiden wij diverse soorten BHV herhaling aan.

Tenslotte willen we je de volgende tips meegeven van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het juist inrichten van je BHV-organisatie:

✔ Laat BHV’ers ongeveer één keer per jaar een herhalingscursus volgen.
✔ BHV’ers zo veel mogelijk over de verschillende locaties/afdelingen in het bedrijf, in geval van nood is snel kunnen handelen (ter plaatse zijn) heel belangrijk.
✔ Het is verstandig om medewerkers met een interne functie (binnendienst) aan te stellen als BHV’er.
✔ Verplicht werknemers niet om BHV’er te worden, vrijwillige betrokkenheid van de werknemer is doorgaans het beste.
✔ Om het werk te stimuleren kan het bedrijf een BHV’er een jaarlijkse vergoeding geven voor zijn extra taken.


Over CursusGeregeld.nl

Je las een artikel van CursusGeregeld.nl. Met meer dan 350 cursussen in ons aanbod helpen wij je met het organiseren van al je arbo-curssussen. VCA, BHV en nog veel meer. Meer weten over ons? Kijk dan hier!

Ga direct naar:
BHV cursussen
VCA cursussen
Verkeerscurssen

Heb je inhoudelijke vragen over een cursus? Of wil je hulp ontvangen bij het organiseren van een cursus? Mail ons op info@cursusgeregeld.nl, chat met één van onze medewerkers, óf bel 030 – 3039514.