VIL-VCU in één dag? Cursus & examen in één op CursusGeregeld.nl!
VIL-VCU diploma behalen? Bij CursusGeregeld.nl is een VIL-VCU-certificering een fluitje van een cent. Zo laat je als leidinggevende zien dat je de basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu.
VIL-VCU is speciaal bedoeld voor leidinggevenden en intercedenten van VCU-gecertificeerde uitzendorganisaties. Dit certificaat is nodig als het uitzendbureau personeel levert aan VCA-gecertificeerde bedrijven. Je bent namelijk het aanspreekpunt voor uitzendkrachten en je moet vragen over veiligheid, gezondheid en milieu kunnen beantwoorden. Daarnaast weet je welke veiligheidseisen worden gesteld aan jouw uitgeleende medewerkers bij VCA-gecertificeerde bedrijven.
CursusGeregeld.nl biedt naast VIL-VCU ook ‘normale’ VCA en VCA-VOL cursussen en examens aan. Door het grote netwerk van CursusGeregeld.nl is er altijd wel een examenlocatie in de buurt te vinden. Daarnaast biedt CursusGeregeld.nl veel anderstalige trainingen aan. Denk aan: Pools, Arabisch, Russisch, Engels, Bulgaars, Spaans, Portugees, Turks en Roemeens. Heeft jouw uitzendorganisatie veel anderstalige uitzendkrachten en moeten zij een VCA-certificaat halen? Verwijs hen dan door naar CursusGeregeld.nl of boek gemakkelijk zelf online. Houd er wel rekening mee dat je VIL-VCU alleen in het Nederlands en Engels kan volgen.
Wie een VIL-VCU-cursus boekt bij CursusGeregeld.nl profiteert van veel voordelen. Zo is er één aanspreekpunt en betaal je geen reserveringskosten. Daarnaast kun je tot tien werkdagen voor de startdatum kosteloos annuleren. Tenslotte bieden we cursussen met startgarantie aan. Dit zijn cursussen die 100% zeker doorgaan.
Wat betekent VIL-VCU?
De afkorting VIL-VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU.
Wie betaalt VIL-VCU?
In de meeste gevallen betaalt de werkgever voor de werknemer. Er zijn altijd uitzonderingen. Ben jij werkzoekende en wil je graag aan de slag bij een VCU-gecertificeerde uitzendorganisatie? Als je zelf het VIL-VCU-certificaat haalt, dan heb je een streepje voor bij het sollicitatiegesprek. Niet alleen hoeft de werkgever niet te betalen voor je certificaat, maar je laat ook nog eens zien dat je zeer gedreven en zelfstandig bent. Zo laat je zien aan je toekomstige werkgever dat je uitstekend voor de uitzendkrachten kan zorgen, zodat deze werknemers veilig en gezond hun werkzaamheden kunnen verrichten. Daar wordt een werkgever blij van!
Is het aan te raden om onvoorbereid een examen VIL-VCU af te leggen?
Nee, daarvoor is het examen vrij lastig. We adviseren om een eendaagse cursus te volgen. Heb je al eens eerder het VCU-VIL-examen gehaald? Dan is het alsnog tien jaar geleden dat je voor het laatst in de ‘schoolbanken’ zat. Er zijn veel nieuwe vragen bijgekomen en daarnaast is de opzet van het examen veranderd. Het is daarom niet verstandig om onvoorbereid op pad te gaan. Wil je het toch zonder cursusdag proberen? Als je via CursusGeregeld.nl een examen boekt, dan is het mogelijk om voor €10,- vijf digitale proefexamens bij te bestellen. Voltooi thuis deze vijf proefexamens en weet direct of het nodig is om een (opfris)cursus te volgen.
Ik wil een cursus VIL-VCU volgen. Wat kan ik verwachten?
Normaal rijd je ‘s ochtends naar je werk, maar nu ga je naar een examenlocatie bij jou in de buurt. Daar krijg je les van een professionele docent. Hij of zij neemt de VIL-VCU-lijst door en behandelt diverse oefenvragen. Rond het middaguur is er tijd voor een hapje en een drankje, uiteraard geheel verzorgd door ons. Aan het eind van de dag is het tijd voor het VIL-VCU-examen. De opgedane kennis ligt vers in het geheugen, waardoor het gemiddelde slagingspercentage heel hoog is. Kijk je erg op tegen het examen? Dan raden we aan om voor de cursusdag alvast een VIL-VCU-boek te lezen.
Hoe ziet het VIL-VCU-examen eruit?
Eigenlijk bevat het VIL-VCU-examen voor een groot deel dezelfde vragen als het VOL-VCA-examen. VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is voor operationeel leidinggevenden op locaties waar VCA verplicht is. De verantwoordelijkheden overlappen met die van intercedenten, waardoor veel vragen hetzelfde zijn. Wel zijn er een paar vragen die speciaal zijn toegespitst op intercedenten en leidinggevenden bij uitzendbureaus. Denk hierbij aan vragen over de wetgeving en verantwoordelijkheden in de relatie ‘inlener – uitzendorganisatie – uitleenkracht’. Zorg dus dat je hier veel over weet.
Hoeveel vragen bevat het VIL-VCU-examen?
In totaal krijg je zeventig vragen voor je kiezen. De meeste vragen gaan over regelgeving en veiligheidsregels. Dat zijn er namelijk veertien. Daarnaast krijg je acht vragen over preventie, zeven vragen over gevaarlijke stoffen, zeven vragen over specifieke werkzaamheden en omstandigheden en zes vragen over werkplek. Je krijgt niet al teveel vragen over ongevallen en noodsituaties. Je ontvangt maximaal 7.000 punten, maar dan moet je alle zeventig vragen goed beantwoorden. Om te slagen heb je 4.515 punten nodig en dat is 64,5% van het totaal.
Kan ik een gratis proefexamen volgen?
Ja, dat kan via de website van VCA Infra (https://www.vcainfra.nl/proefexamens/). Wil je meer dan één proefexamen doen? Als je een cursus of examen boekt op CursusGeregeld.nl, dan kun je vijf proefexamens erbij bestellen. Wel zo handig.
Ik heb het VIL-VCU-examen gehaald. Wat nu?
Gefeliciteerd, je bent vanaf nu tien jaar gecertificeerd. Binnen enkele dagen kun je jouw uitslag zien op VCA-uitslag.nl. Je kunt dus snel aantonen dat je een VCA-diploma hebt en dat je VCA-gecertificeerd bent.